Nikdy jsem nebyla klasická bydlenka a dokonalá kuchařka. Prostě se občas snažím konkurovat mému šikovnému muži💋, který kuchtí božsky. Tak teď zkouším pečení i “nepečení”, protože na to se on nespecializuje.

V pražském bistru HAPPY BEAN bistro & café na Jiřáku mají báječný arašídový cheesecake. Asi před půl rokem jsem ho zkoušela péct, ale když jsem teď pozvala do mého nového libereckého příbytku moje pražské holky❤️, chtělo to něco speciálního. A protože byl můj drahý zrovna na čundru a on arašídy nesnáší a moje dámy je naopak milují, rozhodla jsem se zkusit uklohnit nepečenou verzi. A světe div se. I když jsem si recept prostě vymyslela, protože v obchodě byla vyprodaná ricotta a já zaimprovizovala, podařilo se.

Podělím se s vámi o tento zázrak. Většinou nemachruju, protože samochvála smrdí, ale tohle je prostě luxus. Jsem na sebe fakt hrdá!😎

RECEPT:

Ingredience:

🍰 KORPUS:

125 g sušenek Lotus (polovina balení)
100 ml mléka

🍰 KRÉM:

250 ml mascarpone
200 ml smetany na vaření 12%
250 ml cottage
1/3 másla
250 ml 100% arašídového krému
4 lžičky javorového sirupu
1 lžíci třtinového cukru
Maliny na ozdobu
(Pokud chcete sladší dort, přidejte více cukru nebo sirupu, já mám raději neutrálnější.)

POSTUP:

Smícháme smetanu, cottage a mascarpone. Přidáme arašídový krém a změklé máslo a všechno našleháme. Na konci osladíme podle chuti javorovým sirupem a cukrem.

Na pečící papír obkreslíme dortovou formu, aby se cheesecake nepřipékal. Lepší než ji vymazávat.

Nastrouhané sušenky polijeme mlékem a směsí zaplníme dno dortové formy a dáme upéct do trouby (Oka, korpus se vlastně peče). Ale určitě chci někdy zkusit ten zdravější datlovo-oříškový, ale nejsem zrovna fanoušek datlí.

Po vychladnutí naplníme formu vyšlehaným krémem. Cheesecake dáme na pár hodin do mrazáku a pak už ho skladujeme jen v lednici a mlsáme. ❤️

ZDRAVĚJŠÍ VERZE

Příště zkusím zdravější verzi s ricottou a více cottage. Mascarpone je delikatesa, ale v kombinaci se smetanou a ořechovým krémem je to opravdu kalorická bomba, a i když si občas ráda zamlsám, nepotřebuju mít za chvíli 80 kg. 🙈😂

Známá, co peče pro jedno raw bistro, mi poradila, že místo kokosového másla používá kakaové, jsem na to docela zvědavá.

DALŠÍ VARIANTY

Už se těším, až vyzkouším jinou příchuť, třeba mandlový, kokosový, kešu a možná prubnu i nějaký s ovocem. Třeba borůvkový a jahodový.🥰